آموزش تندخوانی برای کتاب ها:
توجه توجه: قبل از اینکه این مقاله آموزش تندخوانی را بخوانید، یک کتاب و قلم در کنارتان داشته باشید! و تمام نکات آموزش داده رو روی کتابتون انجام بدید.
قراره روشی که به شما کمک می کنه تا کتاب ها را سریعتر و راحتتر بخونید، در کمتر از ۱۰ دقیقه یاد بگیرید.
آموزش تندخوانی برای کتاب ها: مقدمه
خاطره مشترکی که در بین بسیاری افراد دوستدار کتاب وجود داره، شروع کتابها و تموم نکردن اونهاست.
قبل از اینکه بخواهیم آموزش تندخوانی برای کتاب ها رو توضیح بدیم، پیشنهاد می کنم کلیپ زیر که در مورد روش مطالعه است، ببینید.
کلیپ روش مطالعه
شاید باور این موضوع برای خیلی از افراد سخت باشه که با سرعت کتاب بخونیم و درک خوبی داشته باشیم.
ولی این مورد برای بسیاری اتفاق افتاده، البته راه و روش رسیدن به اون هم مهمه، که قراره در ادامه مهمترین قسمت اون براتون آموزش بدم.
نکته اساسی در مورد تندخوانی، داشتن روش مطالعه مناسب است (همون نکته ای که در فیلم بالا هم اشاره شد). وقتی شما روش مطالعه مناسبی داشته باشید، می توانید برای هر کتاب زمانبندی مشخصی قرار دهید.
اما در پایان بخش مقدمه یادتان باشد، تندخوانی یکی از گام های روش مطالعه صحیح و اصولی است. یعنی اگر شما فقط بخواهید کتاب ها و مطالبتان را با روش تندخوانی بخوانید، همانند این مثال است که مواد غذای مورد پسندتان را در یک قابلمه ریخته باشید و بدون اینکه زیر آن را روشن کنید، منتظر آماده شدن غذا باشید.
البته بیان روش مطالعه و شناخت انواع آن نیازمند توضیحات بسیاری است که در نوشته های دیگری به آن می پردازم.
آموزش تندخوانی برای کتاب ها: شناخت راه یادگیری مغز
مغز ما به عنوان فرمانده یادگیری در بدن، وظیفه پردازش اطلاعات را بر عهده دارد.
عددهای بسیاری از ۴۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون پردازش اطلاعات در لحظه توسط محققین گفته شده است. این پردازش ها توسط سلول های مغزی یا همان نورون ها در مغز انجام می شود.
در مغز انسان بالغ حدود ۱۰۰ میلیارد نورون (همان سلول های مغزی هستند) وجود دارد. هر کدام از این نورون ها می توانند تا ۱۰ هزار ارتباط با نورون های دیگر برقرار کنند. بنابراین حجم بسیار زیادی از اطلاعات در مغز ما قابل ذخیره سازی است.
به وصل شدن دو نورون در مغز، مسیر عصبی یا Neural Pathway می گوییم. نکته بسیار بسیار مهم این است که شکل گیری این مسیر در روزها و دفعات اول انجام آن فعالیت به سختی صورت می گیرد.
برای مثال، اولین روزهایی که راه می رفتید، شروع به صحبت کردن کردید یا اولین روزهای مدرسه را یادتان هست. همگی این موقعیت ها اکنون برایمان راحت و ساده است ولی در روزهای شروع به سختی با آنها برخورد می کردیم تا اینکه بر اثر تکرار و تلاش کودکانه خود، اکنون به راحتی همین فعالیت ها را انجام می دهیم، بدون اینکه بخواهیم انرژی زیادی مصرف کنیم.
احتمالا برخی با خواندن مطلب بالا می گویند، این موضوع چه ارتباطی با آموزش تندخوانی برای کتاب ها دارد!!!
نکته اصلی که می خواهم در ادامه آن را آموزش بدهم دقیقا همین موضوع است که وقتی برای مغز شرایطی فراهم کنیم تا از حالت قبلی خارج شود، مشغول ساخت مسیر عصبی جدیدی هستیم. این کار در دفعات و روزهای اول به سختی خواهد بود و احتمالا با مقاومت زیادی از طرف عادت های قبلی مغزمان روبرو خواهد شد.
پس یادآوری و بیان مطلب فوق در این جهت است که آمادگی داشته باشیم تا انجام کار جدید را جایگزین عادت و مسیر عصبی گذشته کنیم.
آموزش تندخوانی برای کتاب ها: سرعت مطالعه چیست؟
طبق توضیحی که در قسمت قبل بیان شد، برای اینکه بتوانیم راحت تر و سریع تر کتاب بخوانیم، نیاز داریم تا مغز را به وسیله اعمال جدیدی شرطی کنیم و عادت های جدید بسازیم.
در این خصوص باید هنگام مطالعه برای هر کتاب زمان مطالعه را مشخص کنیم. قبل از این موضوع نیاز داریم تا با مفهوم سرعت مطالعه و واحد آن WPM (Word Per Minute یا کلمه در دقیقه) آشنا شویم.
خُب بسیاری برای آموزش تندخوانی در حال مطالعه این متن هستند، ولی هیچگاه معیار سنجشی برای سرعت مطالعه نداشته اند. برای این منظور در دنیا از واحد WPM استفاده می کنند.
این مقدار از رابطه زیر بدست می آید و به شما می گوید که چند کلمه در دقیقه خوانده اید.
با داشتن رابطه فوق می توانید سرعت مطالعه روی کتاب های خودتان را پیدا کنید.
قبل از اینکه به آخرین و اصلی ترین قسمت این آموزش برسیم، دانستن این نکته بسیار مهم است که بهترین سرعت مطالعه عددی حدود ۴۰۰ کلمه در دقیقه است که حداقل سرعت مطالعه استاندارد در دنیاست. هدف ما از آموزش تندخوانی برای کتاب ها کسب سرعت مطالعه حداقل ۴۰۰ کلمه در دقیقه است.
با این میزان سرعت، انجام تمرینات منظم به درک بالای ۸۰ درصد خواهید رسید. البته یادتون هست دیگه، باید مسیر عصبی در مغزمون بسازیم.
آموزش تندخوانی برای کتاب ها: محاسبه زمان مطالعه برای کتاب ها
- کسب مهارت تندخوانی بر روی کتاب ها همانطور که بیان شد نیازمند ساخت مسیر عصبی جدیدی است. نکته ای که اکنون می خواهم بگویم شاید در ظاهر ساده به نظر بیاید، ولی هنگام انجام دادن برای مغز سخت است. اکثریت افراد برای مطالعه کردن، کتاب ها را باز می کنند و شروع به مطالعه می نمایند. دقیقا کاری که باید قبل از شروع به مطالعه انجام دهیم، مشخص کردن زمان پایان آن است!!! بله، زمان پایان مطالعه.
- احتمالا الان در دلتان گفتید: “برو بابا، چه دل خوشی داری، شروعش با خودمون، پایانش با خداست” ابتدای همین قسمت دوباره یادآوری کردم که این روش مطالعه نیازمند ساخت مسیر عصبی جدیدی است. با انجام دادن روشی که در زیر بیان می کنم، شما برای مغزتان شرط جدیدی تعریف می کنید که با انجام و تکرار آن به مرور زمان می توانید تندخوانی بر روی کتاب ها را به راحتی انجام دهید.
اما اصل آموزش تندخوانی برای کتاب ها:
“قبل از اینکه مطالعه را آغاز کنید، روی کتاب خودتان سرعت مشخص می کنید.” در قسمت قبلی حداقل سرعت استاندارد را ۴۰۰ کلمه بر دقیقه گفتیم.
نحوه محاسبه به این صورت است که:
- مرحله ۱ـ ابتدا تعداد صفحات کتاب را به صورت تقریبی (نه خیلی دقیق) محاسبه می کنیم. (به عنوان مثال کتاب ما ۱۰۰ صفحه دارد)
- مرحله ۲ـ در مرحله بعد، یکی از صفحات کتاب را که ترجیحا همه خطوطش کامل است، انتخاب کرده، تعداد خط های آن را می شماریم. (به عنوان مثال در یک صفحه ما ۲۰ خط کامل وجود دارد)
- مرحله ۳ـ در این مرحله، از صفحه ای که تعداد خط هایش را شمردیم، ۵ خط کامل را انتخاب کرده، تمام کلمات آنها را می شماریم. تعداد کل کلمات شمارش شده را بر ۵ تقسیم کرده، میانگین تعداد کلمات در خط را به دست می آوریم. (به عنوان مثال در یک خط ما حدود ۱۲ کلمه وجود دارد)
- مرحله ۴ـ اکنون ۳ عدد متفاوت داریم. تعداد صفحات، تعداد خط در یک صفحه و تعداد کلمات در یک خط. (برای مثال ما اعداد صفحات ۱۰۰، خط ها ۲۰ و کلمات در خط ۱۲ بود) هر ۳ عدد را با هم ضرب می کنیم. (نتیجه مثال ما عدد ۲۴۰۰۰ می شود)
- مرحله ۵ـ عددی که به دست آمد، میانگین حدودی از تعداد کلمات کتابی است که می خواهیم بخوانیم. حالا تعداد کلمات را بر سرعت مطالعه تقسیم می کنیم تا مدت زمان مطالعه به دست آید. (در مثال ما عدد ۲۴۰۰۰ تقسیم بر ۴۰۰ می کنیم که نتیجه ۶۰ دقیقه می شود) همانطور که در قسمت سرعت مطالعه گفتیم، حداقل سرعت را ۴۰۰ در نظر می گیریم.
- مرحله ۶ـ حاصل تقسیم مرحله قبل، زمان مطالعه ما بر حسب دقیقه می شود. حالا وقت مطالعه کتاب با گرفتن تایمر است. در دفعات اول احتمال بسیار زیاد نمی توانید در همان زمان کتاب را تمام کنید، ولی با تکرار این روش مغز شرط تمام کردن در زمان مشخص را اجرا کرده و آرام آرام سرعت مطالعه شما سریعتر می شود.
- مرحله ۷ـ برای آشنایی در خصوص مراحل اجرایی تندخوانی و مراحل آن، اینجا را کلیک کنید تا توضیحات کاملتری مشاهده نمایید.
امیدوارم با انجام آموزش تندخونی برای کتاب ها و رعایت هفت مرحله فوق، هر روز کتاب بخونید و دیگران را نیز اهل مطالعه کنید.
… و یادتان باشد کتاب ها بهترین منابع برای تغییر، ارزانترین راه برای آموزش و مطمئن ترین ابزار برای انتقال دانش هستند.
شاید در ذهنتان بگویید، مگر می شود!!! همین بود …
باور کنید همین بود، از ابتدا هم تلاش کردم ساده بودن این مسیر را خدمتتان بگویم. انجام همین چند نکته ساده ولی اساسی شما را فردی تندخوان و عاشق کتابخوانی میکند.
آموزش تندخوانی برای کتاب ها: جمع بندی و نتیجه گیری
در این آموزش بیان شد:
- برای ساخت مسیر عصبی باید تلاش کرد تا عادت جدید شکل بگیرد.
- حداقل سرعت مطالعه برای کتاب ها ۴۰۰ کلمه بر دقیقه است.
- مطالعه نیازمند روش صحیح و اصولی است.
- انجام ۷ مرحله (مشخص کردن زمان اتمام کتاب ها) هنگام مطالعه کردن کتاب ها شما را فردی تندخوان و اهل مطالعه می کند.
- به همین سادگی و خوشمزگی! از کتاب خواندن لذت ببرید.